I Roskilde hitter de kompetencegivende hold og klimaet er i fokus

I allerførste afsnit af podcastserien ”Rundt om landets ungdomsskoler” ringede Mads Søndergaard Thomsen fra Ungdomsskoleforeningen til Lasse Holten Preisler fra Roskilde Ungdomsskole.

Målt på indbyggere er Roskilde Kommune landets 13. største med mere end 92.000 indbyggere, og til gengæld har du kun omkring 212 m2 at brede dig på – så arealmæssigt indtager kommunen ”kun” en 65. plads. Hovedbyen Roskilde er en af Danmarks ældste byer og én af de danske købstæder, som de fleste ved, ligger fysisk placeret lige til højre for midten på Sjælland.

Lasse Holst Preisler kom til Roskilde Ungdomsskole kort inden coronaen brød ud i Danmark, så han havde en meget anderledes indflyvning som leder af ungdomsskolen. Kommunens form er ret aflang, og Lasse fortæller, at Roskilde Ungdomsskole er afdelingsopdelt i områderne Nord, Syd og Midt – med lokal ledelse på hvert af de tre områder.

Lasse kalder Roskilde for en klassisk ungdomsskole, og hjemmesiden afslører punkter som fritidsundervisning, heltidsundervisning, modersmålsundervisning og Åben Skole.

Lasse fortæller om en interesse for kompetencegivende hold, der sigter imod et fritidsjob – som f.eks. ”Babysitter” og ”Barista”. Det er typisk de ressourcestærke unge, der tænker i den retning. Ungdomsskolen er også en del af Coop Crew-projektet, så de på fritidsjobsområdet også kan samle de lidt mere udfordrede unge op.

Roskilde Ungdomsskole er ret miljøbevidst og har fokus på bæredygtighed. Bl.a. har man haft et samarbejde med Greve Ungdomsskole om genbrug af tekstiler. Knallertundervisningen er på vej over på el, og på rejseområdet har man det nu sådan, at man ikke flyver til destinationer i Europa – her tager man tog eller bus. Turen til New York foregår stadigvæk med fly. Ungdomsskolen har overvejelser i retning af, at rejser skal udløse, at de unge skal ud og plante et stykke skov.

Lyt i Soundcloud her