Ung i Odsherred Ungdomsskole Louise Hannibal-Nordlund

Odense Ungdomsskole og UngOdense: En stor organisation med social diversitet

I dette afsnit af “Rundt om landets ungdomsskoler” taler Morten Kjærgaard fra Ungdomsskoleforeningen med Carsten Djursaa, leder af Odense Ungdomsskole, også kendt som UngOdense. Odense er en af Danmarks største byer og rummer en betydelig social diversitet. I kommunen findes én kommunal ungdomsskole, hvor man tidligere havde seks. UngOdense har med tiden centraliseret sit tilbud og har nu 10 ungdomscentre spredt over hele kommunen.

Ungdomscentre og fritidsundervisning for unge i Odense
UngOdense’s 10 ungdomscentre fungerer som de tidligere klubtilbud, hvor unge fra 5. klasse kan komme efter skoletid. Der er stor variation i opbakningen på tværs af kommunen, men især i Vollsmose oplever centret stor tilslutning med cirka 150 unge dagligt. Derudover tilbyder UngOdense fritidsundervisning til unge fra 8. klasse og op, med 3-4000 deltagere per sæson. Mange unge ønsker ikke længere at forpligte sig på lange forløb, hvilket har fået skolen til at indføre kortere, fleksible hold.

Diversitet i deltagere: En udfordring i undervisningen
Odense har mange alternative tilbud til unge, hvilket gør det udfordrende at tiltrække “almindelige” unge til fritidsholdene. Nogle hold består primært af “tunge” unge, der har særlige behov for støtte i fritidsundervisningen, men der er også et ønske om at skabe en blanding af deltagere for bedre social balance. Dette skaber særlige pædagogiske udfordringer og kræver fleksible undervisningsmetoder.

Udviklingen af helhedsundervisningen og 10. klasse i UngOdense
UngOdense har en stor afdeling for 10. klasse med omkring 370 elever fordelt på forskellige lokationer og med mange tematiserede linjer som fx sport, e-sport og global linje. De tilbyder også mere erhvervsrettede 2020-klasser, hvor eleverne tager grundforløb 1 på en erhvervsskole samtidig med undervisning i dansk, engelsk og matematik. De har 6 klasser på forskellige erhvervsskoler, hvilket åbner muligheder for de unge med praktisk orienterede interesser.

Ukraineindsatsen og erfaringer fra bestyrelsesarbejdet
UngOdense faciliterer desuden en særlig indsats for ukrainske flygtninge gennem en ungdomsklasse, der minder om 10. klasse. Klassen har 60 elever fra Odense samt nabokommunerne Assens, Faaborg-Midtfyn og Svendborg. Carsten Djursaa, som har været en del af ungdomsskolen i 20 år, er også aktiv i Ungdomsskoleforeningens bestyrelse, hvor han deltager i arbejdsgrupper med fokus på at udvikle tilbuddene på tværs af ungdomsskolerne i Danmark.

Podcasten kan høres via bl.a. Soundcloud, Spotify og YouTube – klik på ikonet nedenfor.
Med Playlisten kan du høre det hele i én køre og med abonnement går du ikke glip af noget!

Via vores playliste kan du høre alle afsnit fra ende til anden. Du kan også via Ungdomsskoleforeningen.dk/ungpodcast se alle afsnit med en kort beskrivelse af indhold og højdepunkter.

Du kan endvidere abonnere på podcasten hos Spotify, Apple Podcast og YouTube Podcast. Søg på @ungpodcast