I Odsherred har de slået ungdomsskolen og klubberne sammen og lavet en version 2,0.
Ungdomsskoleforeningen har ringet rundt for at blive klogere på, hvad der foregår i landets ungdomsskoler. I dette afsnit taler programvært Morten Kjærgaard med Louise Hannibal Nordlund, leder af Ung i Odsherred.
Baggrund og omstilling i Ung i Odsherred
For ti år siden stod Ungdomsskolen i Odsherred over for udfordringer. Klubben havde fået et dårligt ry blandt forældrene, da den hovedsageligt tiltrak de mest belastede unge og politiet måtte nogle gange tilkaldes. Dette tvang dem til at tænke nyt og revitalisere deres tilbud. Ung i Odsherred blev omstruktureret og har nu to “Ungehuse”, hvor ungdomsskoledelen og klubdelen er smeltet sammen.
Fleksible og Ungecentrerede Tilbud
Louise Hannibal Nordlund forklarer, at Ung i Odsherred ikke arbejder med et fast årsprogram. I stedet lytter de til de unges ønsker og tilpasser sig hurtigt deres behov. De har en regel om, at hvis seks unge ønsker at lære noget specifikt, skal de kunne oprette et hold inden for en uge. Dette behovsstyrede setup betyder, at hold, forløb og bemanding ændres ofte og hurtigt. Kommunikation med de unge foregår primært via Snapchat og Instagram, mens ugeprogrammer sendes ud via SMS. Forældrene informeres hovedsageligt gennem Facebook.
Geografisk og Logistisk Udfordrende
Odsherred er en stor geografisk kommune med mange sommerhusejere. Dette giver logistiske udfordringer, da der ofte er lange afstande mellem de steder, hvor aktiviteterne foregår. De ansatte arbejder derfor fleksibelt og mobilt for at kunne nå ud til alle dele af kommunen.
Samarbejde og Synlighed
Ung i Odsherred arbejder tæt sammen med lokale skoler og andre ungdomsaktører. De mødes ofte med deres samarbejdspartnere og er synlige på skolerne for at være tilgængelige for de unge. Dette samarbejde er afgørende for at kunne tilbyde relevante og tilgængelige aktiviteter for de unge.
Ungehuse og Ungdomskultur
Ung i Odsherred opererer i to hovedområder, Asnæs og Nykøbing. Disse ungehuse fungerer som kulturelle centre for de unge, hvor forskellige aktiviteter og klubtilbud samles. Tidligere var der flere små klubber spredt ud over kommunen, men ressourcerne blev samlet for at skabe mere attraktive tilbud. Ungehusene tiltrækker nu både almindelige og ressourcekrævende unge, hvilket skaber en mangfoldig og inkluderende ungdomskultur.
Ungeinddragelse og Demokrati
En vigtig del af Ung i Odsherreds succes er deres fokus på ungeinddragelse. De unge har stor indflydelse på, hvilke aktiviteter og tilbud der skal være. Der holdes husmøder, hvor de unge kan komme med deres ønsker og feedback. Louise Hannibal Nordlund understreger vigtigheden af at tage de unges ønsker seriøst og skabe en let og tilgængelig kommunikation.
Sociale og Pædagogiske Initiativer
Ung i Odsherred har desuden implementeret flere sociale og pædagogiske initiativer. For eksempel står medarbejdere klar til at tage imod nye elever udenfor ungehusene for at sikre, at de føler sig velkomne og hurtigt integreres i fællesskabet. De arbejder også på at nedbryde subkulturer og skabe brobygning mellem forskellige grupper af unge.
Fremtidsperspektiver og Agilitet
Louise Hannibal Nordlund og hendes team arbejder konstant på at forbedre og tilpasse deres tilbud. Deres mål er at inspirere og engagere unge til at deltage aktivt i lokalsamfundet og udvikle sig personligt og socialt. Deres tilgang er præget af stor fleksibilitet og en vilje til hurtigt at reagere på de unges behov og ønsker.
Med Playlisten kan du høre det hele i én køre og med abonnement går du ikke glip af noget!
Via vores playliste kan du høre alle afsnit fra ende til anden. Du kan også via Ungdomsskoleforeningen.dk/ungpodcast se alle afsnit med en kort beskrivelse af indhold og højdepunkter.
Du kan endvidere abonnere på podcasten hos Spotify, Apple Podcast og YouTube Podcast. Søg på @ungpodcast