Som medlem af CeFU bringer vi hermed seneste nyhedsmail
Kære medlem af Foreningen Center for Ungdomsforskning
Vi håber, at I alle har haft en rigtig dejlig sommerferie. Nu, hvor der så småt er kommet gang i biksen igen, er der også et par nyheder fra CeFU, som vi gerne vil dele med jer.
Ny podcast om EUD
Center for Ungdomsforskning har netop lavet en ny podcastserie, ’BeGrib eleverne i eud’. Denne er fjerde sæson af CeFU’s egen podcast ’Ungdomsforskning’.
På baggrund af et reviewstudie om frafald og gennemførsel på erhvervsuddannelserne 2010 til 2023 sætter podcastserien, gennem tre afsnit, fokus på, hvad der kan give eleverne gode betingelser for at gennemføre en erhvervsuddannelse. Med afsæt i eksperters syn på elevinddragelse, fællesskaber og inklusion samt de unges egne fortællinger diskuteres de muligheder og udfordringer, der tegner sig i unges gennemførsels- og frafaldsprocesser. Det gøres gennem afsnittene ’Elevinddragelse’, ’Er erhvervsuddannelser for alle?’ og ’Etablering af fællesskaber’.
Podcastserien er en del af forskningsprojektet Ung på EUD og er lavet af CeFU i regi af Center for Viden om Erhvervsuddannelserne (CEVEU) og i samarbejde med IntoLearning, som har stået for produktionen.
Den kan høres på alle de almindelige podcastplatforme eller lige her.
Du kan også læse mere om podcasten og projektet bag lige her.
Ny artikel om pigekultur på sociale medier
Søren Christian Krogh, som er postdoc på CeFU og har præsenteret sin forskning både til CeFU’s generalforsamling i 2023 og på Majkonferencen i år, har netop udgivet en videnskabelig artikel om pigekultur på sociale medier. Den har navnet ’Girl Culture, Unspectacular Resistance and Social Media – A Study of How Adolescent Girls Undo Emphasized Femininity through Shitposting’.
Her har Søren, sammen med Malene Charlotte Larsen og Sune Qvotrup Jensen fra Aalborg Universitet, undersøgt, hvordan unge piger gør brug af ’shitposting’ på sociale medier som en måde at sige fra overfor forventninger om at være perfekte. ’Shitposting’ er, når man poster noget i lav kvalitet og ude af kontekst og typisk, så kun ens nærmeste venner kan se det, og kan ses i modsætning til posts, hvor der bliver poseret, redigeret og i det hele taget tænkt meget over billederne, før de lægges op.
Vigtigst af alt finder forfatterne ud af, at selvom sociale medier kan være med til at skabe præstationspres, særligt blandt piger, er de unge også gode til at bruge teknologiens muligheder til at skabe rum for sjov, nærhed og følelser af forbundethed – og ikke mindst steder, hvor de ikke skal præstere, men i stedet kan dyrke det feminine på deres egen måde. Dertil finder de, at hvis vi taler om entydige karakteriseringer af skærmtid og sociale medier som ét fænomen, risikerer vi at overse den meningsfulde pigekultur, der også hersker på sociale medier, og som samtidig opleves som positivt for deres trivsel. Det er problematisk kun at se skærmtid og sociale medier som én ting, fordi det ikke siger ret meget om de forskellige måder, medierne påvirker unge på, på både godt og ondt.
Hvis du har lyst til at læse artiklen, kan den findes gratis her.
Noemi Katznelson i ’TÆT PÅ’ på DR
CeFU’s centerleder, Noemi Katznelson, deltager mandag d. 2. september kl. 19-20 i et panel for ’TÆT PÅ’ på DR, hvor hun besvarer spørgsmål om den gode studiestart. Øvrige deltagere i panelet er Maria Sejer Storgaard, psykolog i Studenterrådgivningen, og Mathilde Tronegaard, Direktør i Studievalg Danmark.
Der kan læses mere om det her.
Katrine Vraa Justenborg, postdoc på CeFU, deltog også for nylig i et panel for ’TÆT PÅ’ med titlen ’Sådan får dit barn en god skolestart’. Det kan du læse her.
Niels Ulrik Sørensen i artikel fra Weekendavisen
Professor og souschef ved CeFU, Niels Ulrik Sørensen, medvirker desuden i en ny artikel fra Weekendavisen med titlen ’Med mor og far i hånden’.
Har man abonnement til Weekendavisen, kan den læses lige her.
I ønskes god lytte- og læselyst!
De bedste hilsner
Helene Hoffmann Jensen
Studentermedhjælper
Center for Ungdomsforskning // CeFU
Institut for Kultur og Læring
Aalborg Universitet, Campus København
A.C Meyers Vænge 15
2450 København SV
Mail: hhje@ikl.aau.dk
Web: www.cefu.dk
Læs om CeFUs uddannelse i anvendt ungdomsforskning her
Center for Ungdomsforskning, CeFU, forsker i unges orienteringer, hverdagsliv og levevilkår. CeFU udgør et dynamisk og udadvendt forskningsmiljø, der samarbejder med offentlige såvel som private aktører. Bag CeFU står en forening, hvis medlemmer er med til at sikre, at den viden vi udvikler, er relevant og kan forankres i praksis. For mere information se www.cefu.dk
Bliv en del af Foreningen Center for Ungdomsforskning – klik her for at læse mere
Lyt til CeFUs podcast ’10 tendenser i ungdomslivet’ – klik her