Ishøj Ungdomsskole: En organisk tilgang til unge og urban kultur
Ungdomsskoleforeningen ringer rundt for at blive klogere på, hvad der foregår i landets ungdomsskoler.
I dette afsnit gælder det Ishøj Ungdomsskole, hvor programvært Morten Kjærgaard taler med, souschefen af ungdomsskolen, Maja la Cour Brandt.
En lille kommune med stor diversitet
Ishøj Kommune er en lille fysisk kommune, men har både strandområde, landområde og byområde. Derfor bor der mange forskellige slags mennesker i kommunen. Ishøj ligger i Region Hovedstaden, men er nabo til Greve Kommune, som er en del af Region Sjælland.
Organisatoriske ændringer skaber sammenhæng
Maja har været i Ishøj Ungdomsskole i snart 5 år. Hun startede som afdelingsleder for fritidsundervisning og unges medborgskab. For halvanden år siden, lavede Ishøj Ungdomsskole nogle organisatoriske ændringer, hvor hun så blev souschef. Før havde de en afdelingsleder på hvert område, men nu sidder ungdomsskolelederen Brian og souschefen Maja med det hele, og så har de nogle koordinatorer, som står for de forskellige områder. Ishøj Ungdomsskole tænker sig selv som en organisme, hvor organisationen er mere organisk, hvilket vil sige at områderne går ind over hinanden og man arbejder på tværs, uanset om man sidder i skoleområdet, fritidsområdet eller i unges medborgerskab.
Fokus på fritids- og motoraktiviteter
Ishøj Ungdomsskole ligger på det gamle gymnasium lige over for et idrætscenter, ved siden af en kulturskole og en folkeskole. Dette er deres primære matrikel, hvor bl.a. det meste af deres fritidsundervisning foregår. Men de har også et motorcenter, hvor deres knallerthold er placeret, og hvor de både har gokarts, ATV’er og motocross. Derudover har de også et gamingcenter, hvor der bliver afholdt netcaféer, e-sporthold og LAN-party.
Urban music og talentudvikling med Urban Grrls
Ishøj Ungdomsskole har også en række samarbejder, bl.a. er de en del af Kulturmetropolen, hvor 9 kommuner i Region Hovedstaden er en del af. Ishøj Ungdomsskole er vært for konceptet ”Urban Grrls”, hvor 20 piger er blevet udvalgt til at lave musik, da Ishøj har rammerne til og kulturen for at lave urban music. De 20 piger er blevet udvalgt ud af 100 piger pga. deres talent. Gennem hele efteråret har pigerne været på Ishøj Ungdomsskole for at lave urban music, som de netop lige har udgivet. Man kan høre deres musik på Spotify, hvor pigerne har udgivet 7 numre. Link her
Sub Urban Grrls: Et bredere musikfællesskab for piger
Maja fortæller at man har lavet konceptet, da der er for få piger i den branche, og derfor ville man hjælpe pigerne med at få et musikalsk fællesskab. Fordi der var så mange piger som var interesseret i ”Urban Grrls”, har de lavet andet koncept der hedder ”Sub Urban Grrls” i samarbejde med Albertslund Kommune, hvor alle piger kan deltage. Urban music er den genre Ishøj Ungdomsskole primært laver, de har ikke så mange hold med instrumenter, men så har de en kulturskole som nabo, der tilbyder dette.
Skolesamarbejder styrker unges trivsel
Ishøj Ungdomsskole har også en masse skolesamarbejder, bl.a. DSI – Den Skolestyrkende Indsats. Her kan unge komme på et kortere eller længere forløb, for at blive boostet til at komme tilbage til skolen. Konceptet kører på 4. år. De unge bliver ikke taget ud af folkeskolen, men er til ”låns” i en periode, hvor de så herefter kommer tilbage til deres klasse. Ungdomsskolen er i samarbejde med skoleforvaltningen og socialforvaltningen, hvor de har en pædagog og koordinator tilknyttet den unge, så de bedre kan støtte den unge i de ting der skaber problemer i vedkommendes liv. Ishøj Ungdomsskole har derfor ikke heltidsundervisning, da de ikke vil tage de unge ud af folkeskolen, men i stedet have dem til ”låns” for en kort eller længere periode.
Via vores playliste kan du høre alle afsnit fra ende til anden. Du kan også via Ungdomsskoleforeningen.dk/ungpodcast se alle afsnit med en kort beskrivelse af indhold og højdepunkter.
Du kan endvidere abonnere på podcasten hos Spotify, Apple Podcast og YouTube Podcast. Søg på @ungpodcast